Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

by / Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 / Published in Χωρίς κατηγορία

Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται μέσα στο κάστρο Ιωαννίνων, στη νοτιοανατολική ακρόπολη, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ. Εγκαινιάστηκε το 1995 στο ισόγειο του τέως «βασιλικού περιπτέρου». Στον ίδιο χώρο είχε χτιστεί το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ εκεί προϋπήρχαν τα ερείπια του κεντρικού σεραγιού του Αλή Πασά.

Στις επτά αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου, εκτίθενται σπουδαία ευρήματα ανασκαφών, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική ως την μεταβυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για νομίσματα, εικόνες και κεραμική, από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Περίοπτη θέση στη συλλογή του Μουσείου κατέχουν τα βυζαντινά γλυπτά από τους ναούς της Θεσπρωτίας, καθώς και μαρμάρινοι κίονες και κορινθιακά κιονόκρανα της παλαιοχριστιανικής περιόδου, από την ίδια περιοχή.

Εκτίθενται ακόμη χειρόγραφα ευαγγέλια και ένα έντυπο βιβλίο του 1499, που έχει εκδοθεί στην Βενετία, από το Τυπογραφείο του Νικολάου Βλαστού. Τα εκθέματα αυτά, παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων, στο πέρασμα των αιώνων.

Στον όροφο του κτιρίου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν το «Θησαυροφυλάκιο», το «Φετιχιέ» τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά, τα «μαγειρεία» του Ιτς Καλέ κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

TOP